BAHAN:
500 gr daging ayam (can be replace with kambing or daging)
100 gr kubis, potong kasar
10 cm serai, lenyekkan je
1 cm lengkuas, sama lenyekkan juga
4 lembar daun salam (susah nak cari kat Malaysia tapi ada)
3 buah cengkih
500 ml air
250 santan cair
1/2 sdt lada hitam
2 sdm kecap manis (kalau boleh cari kecap manis Indonesia)
1 buah tomato, belah2
10 buah cabe rawit merah, belah2
1 sdm gula pasir
garam seperlunya
2 sdm minyak sayur untuk menumis
bawang goreng untuk taburan
500 gr daging ayam (can be replace with kambing or daging)
100 gr kubis, potong kasar
10 cm serai, lenyekkan je
1 cm lengkuas, sama lenyekkan juga
4 lembar daun salam (susah nak cari kat Malaysia tapi ada)
3 buah cengkih
500 ml air
250 santan cair
1/2 sdt lada hitam
2 sdm kecap manis (kalau boleh cari kecap manis Indonesia)
1 buah tomato, belah2
10 buah cabe rawit merah, belah2
1 sdm gula pasir
garam seperlunya
2 sdm minyak sayur untuk menumis
bawang goreng untuk taburan
Bahan2 yang kena tumbuk/blend sampai halus:
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
3 butir buah keras
1 sdt ketumbar
1/2 sdt jintan
1 cm kunyit
CARA MEMBUAT:
1. Tumis bahan2 yang dihaluskan sampai layu and naik bau...
2. Masukkan serai, lengkuas, daun jeruk, dan cengkih, kacau sampai wangi
3. Masukkan pilihan daging, kacau sampai daging pilihan berubah warna (half cooked)
4. Tambahkan air,lada hitam dan serbuk rasa, didihkan sampai daging masak
5. Tambahkan santan, kecap manis, garam, kubis, dan tomat, didihkan dan kacau sampai sayur2 tu layu n masak
6. Boleh makan sekarang...
Tongseng ni boleh makan dengan nasi atau pun nasi himpit :)
Ni la tongseng masakkan saya
Selamat mencuba....wahhh mcm kelas memasak pulak...have fun cooking :)
2 comments:
Alamak...sodapnya nampak. terus berkeroncong perut, and its only pukul 11.30am. Lambat lagi nak buka...waaa..
haha...Kam yang p tgk siang2 tu sapa suruh...hehe nway Selamat Berpuasa to you and family ya :)
Post a Comment