Resepi : Chinese Style Curry Mee

Wednesday, October 10, 2012 0 comments


Been wanting to write this down…tapi finding the right time…ashik bertagak jer…

Chinese Style Curry Mee
You might be wondering apa bezanya, bezanya Chinese Curry Mee dgn Malay Curry Mee are curry mee Chinese kuah lebih cair, tak guna rempah2. Curry mee Melayu, kuah dia lebih pekat, ada ayam dll, some even put kacang panjang. Personally I prefer Chinese Curry Mee :)

(Resepi ni untuk makan 4 orang)

Bahan Asas (Kuah)
·         Udang  20-30 ekor
·         Kerang ½ kg (without kerang) lebih senang :)
·         Santan segar – ½ kg
·         Tahu kering – 20biji
·         Cili Blend – 3-4 sudu
·         Mee Kuning – 2kg
·         Daun Mint

Bahan Rencam
·         Udang
·         Kerang
·         Telur rebus
·         Taugeh
·         Cili blend (sambal)

How to prepare;
ni la Curry Mee yang sudah siap di makan

  • Rebus udang, sampai masak, kopek kan kulit, udang di asingkan untuk jadi bahan rencam
  • Kulit udang, blend untuk ambik air udang. Tapis dan buang hampas kulit udang
  • Panaskan periuk, tuang air dari kulit udang & air rebusan udang
  • Masukkan kerang, masak hingga ia masak
  • Masukkan santan fresh bersama cili yang dah di blend (ikut suka la – tapi its actually just to give rasa pedas2 sikit
  • Masukkan Tahu Kering dan masak sampai betul-betul masak
  • Di periuk asing, masak sambal goreng seperti biasa (if nak sedap masukkan kerang sikit, spy dapat manisan kerang)
  • Jangan lupa rebus sedikit mee, supaya air kapur pada mee hilang. (Some people allergic dgn mee yang tak di rebus, boleh kembung dan berangin perut nanti). Rebus taugeh juga sampai sepuruh masak.
  • So lepas kuah dah masak, boleh la hidangkan

i had some frends over for raya gathering :) thanks for coming guys
9.      

 So boleh la mencuba…

0 comments:

Post a Comment

Search

ShareThis

Blog archive


storiesnhushhushbyZaiGeem
 

©Copyright 2011 stories and hush hush | TNB