Resepi: Bakwan Beroti + Kuah cabai cuka

Sunday, April 29, 2012 2 comments
Kwn2 ni resepinya, senang je pun...;

Bahan-bahan untuk bakwan:
1/2 kg tepung gandum
Kubis
Taugeh
Kuchai
Daun Bawang
5-8 keping Roti putih
Serbuk perasa n garam
Air

Bahan-bahan untuk kuah cabai cuka;
Gula Merah
Cili padi(ikut kepedasan)-di blend ok :)
Cuka

Bahan-bahan before campur dengan air
How to do it;
- hiris daun bawang and kuchai @ 1inch
- hirIs kubis halus2
- dadukan roti (1cmx1cm)

Masukkan semua sayur dlm bowl,masukkan tepung, masukkan perasa secukupnya.Bancuh supaya tak terlalu pekat or terlalu caIr.
bancuhan tepung dan sayur2
To do kuah cabai cuka;
Masak gula merah dengan air sampai mendidih, masukkan cili padi yang dah di blend then masukkan cuka. This will take some time, masak smp air dr setengah periuk jd suku periuk.

So, in order, the kuah cabai kena buat 1st sebab lama, kuah cabai ni boleh di pre prepared sbb nnt boleh makan dgn mcm2 benda lain juga.

Bakwan dah siapp...
Selamat mencuba lah yer...boleh buat breakfast, tea time or even dinner wakaka...


Sent from my BlackBerry® Smartphone

2 comments:

Post a Comment

Search

ShareThis

Blog archive


storiesnhushhushbyZaiGeem
 

©Copyright 2011 stories and hush hush | TNB