Resepi - Karipap Pastel

Tuesday, July 24, 2012 2 comments
hehehe gatal2 tangan nak buat karipap...ni my 1st attempt (ntah mana dtg semangat terlebih rajin ni tak tau lah)...and anyway, seperti biasa, google mcm mana nak buat kulit karipap, inti tu dah ada idea what to do...

so here's a simple karipap resepi, nama dia Karipap Pastel, sbb inti dia inti pastel (sejenis popiah Indonesia)

Bahan-bahan;

Inti
Potato 10 biji (potong dadu)
Daging Cincang - Half pack
Daun Bawang
Carrot ( if you want to)
Bawang Besar 2biji

Kulit (ikhsan website ni My Resepi )
1Kg Tepung Gandum
Garam
Air
8 sudu Butter/Majerin
8 sudu Minyak Masak

How to do it;
  • Inti - Panaskan minyak, tumiskan bawang, masukkan daging cincang,masukkan potato, and biarkan sampai lembut & masak. Then masukkan serbuk perasa/garam & daun bawang
  • Kulit - campurkan tepung, butter ,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
  • Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. 
  • Masukkan inti kentang dahulu 
  • lepas dah uli besar2 tu make it into smaller balls, supaya senang nak uli nanti...
    ini inti yg dah siap masak...
  • Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak boleh la mkn....:)  

tadaa....ni the 1st five yang berjaya, ada 2 jenis kelim, kelim guna tangan & kelim guna garfu....

Oh sebab semalam siap kelim pun dah malam so, xsempat nak goreng, nnt today i goreng i take picture lagi hehehe

It's easy but tedious, so lain kali rasanya saya beli je lah karipap :)



Sent from my BlackBerry® Smartphone

2 comments:

  • Zai Hashim said...

    Mary, penat la buat kelim tu...hehe, tapi kata ja..popiah tu pun kata ja xmau buat dah tapi duk buat juga....dgn 1syarat...buat bila rajin sahaja...hihihi

Post a Comment

Search

ShareThis

Blog archive


storiesnhushhushbyZaiGeem
 

©Copyright 2011 stories and hush hush | TNB