Follow Me on Pinterest

Resepi - Pulut Sekaya (Version Mak Halimah Bee)

Thursday, July 19, 2012 2 comments
Last weekend balik rumah mak, ayah teringin nak makan ni...selalu kita makan pulut sekaya yang dah siap bercantum, tapi kat my mom house, its separated, so suka hati lah nak pulut banyak or sekaya banyak ok...
Bahan A (Pulut) :
  • 2 cwn pulut ~ dicuci dan direndam 2-3 jam
  • 1 cwn santan pekat + 2-3 cwn santan cair
  • 1 st garam
Bahan B (Sekaya) :
  • 6 biji
  • 5-6 sudu besar gula pasir
  • 6 helai daun pandan
  • 1 cwn air
  • 1/2 cwn santan pekat


Cara menyediakan:

  1. Panaskan kukusan ~ masukkan beras pulut kedalam loyang dan masukkan santan bersama sedikit garam. Pastikan santan mestilah menutupi keseluruhan beras dan kukus seperti biasa, sehingga pulut masak.
  2. Sementara menunggu beras pulut masak, blender bahan B sehingga kembang dan ketepikan. Blend pula bahan C, kemudian ditapis dan ambil airnya dan satukan dgn bahan B (ketepikan)
  3. Setelah pulut masak ~ rata dan padatkan didalam loyang yg telah disapu sedikit minyak dan dialas dgn plastik.
  4. Kukus semula selama 30 min atau sehingga adunan sekaya masak
    sekaya yang dah masak...

2 comments:

Post a Comment

Search

ShareThis

Blog archive


storiesnhushhushbyZaiGeem
 

©Copyright 2011 stories and hush hush | TNB