Last weekend balik rumah mak, ayah teringin nak makan ni...selalu kita makan pulut sekaya yang dah siap bercantum, tapi kat my mom house, its separated, so suka hati lah nak pulut banyak or sekaya banyak ok...
Bahan A (Pulut) :
- 2 cwn pulut ~ dicuci dan direndam 2-3 jam
- 1 cwn santan pekat + 2-3 cwn santan cair
- 1 st garam
Bahan B (Sekaya) :
- 6 biji
- 5-6 sudu besar gula pasir
- 6 helai daun pandan
- 1 cwn air
- 1/2 cwn santan pekat
Cara menyediakan:
- Panaskan kukusan ~ masukkan beras pulut kedalam loyang dan masukkan santan bersama sedikit garam. Pastikan santan mestilah menutupi keseluruhan beras dan kukus seperti biasa, sehingga pulut masak.
- Sementara menunggu beras pulut masak, blender bahan B sehingga kembang dan ketepikan. Blend pula bahan C, kemudian ditapis dan ambil airnya dan satukan dgn bahan B (ketepikan)
- Setelah pulut masak ~ rata dan padatkan didalam loyang yg telah disapu sedikit minyak dan dialas dgn plastik.
- Kukus semula selama 30 min atau sehingga adunan sekaya masak
2 comments:
anak makcik halimah x nak buat utk kengkawan ker?
maaf lah...taknak! :P
Post a Comment